Fundusze unijne powiązane z praworządnością. Europarlament przegłosował stanowisko  Ze świata

Temat: Unia Europejska

• Sekretarz energii NA JUKATAN chwali Polskę. "Podjęła rzetelną decyzję"
  • Koniec gorszych wyrobów dla Polaków? "Podejrzewam, iż niewiele się zmieni"
  • Tani jak Polak. Eurostat porównał koszty pracy w Unii
  • Unia szykuje rewolucję po przepisach. Dziesięć zakazanych produktów
  • Bruksela nałożyła karę na General Electric. "Dokładne wiadomości są niezbędne"

Parlament Europejski przyjął w czwartek stanowisko dotyczące propozycji powiązania dostępu do funduszy Starego kontynentu Europejskiej ze stanem praworządności. Eurodeputowani chcą, by wówczas eksperci oceniali stan rządów prawa w krajach Wspólnoty.

Za przyjęciem sprawozdania w tej sprawie głosowało podczas sesji w Strasburgu 397 europosłów, przeciw stało 158, natomiast od głosu wstrzymało się 69.

- Tego typu pomysłami rozwala się Unię Europejską od momentu środka - komentował zasiadający w komisji budżetowej europoseł PiS Zbigniew Kuźmiuk.

Jednak tego typu pogląd nie jest dominujący w europarlamencie, gdzie wielu polityków wskazuje, że nie może okazać się tak, że państwa członkowskie biorą z UE wyłącznie to co się wykładzinom podoba (pieniądze), an odrzucają to co jest dla nich niewygodne (poszanowanie wspólnych reguł).

- UE nie jest klubem biznesowym. Jest to przede wszystkim wspólnota oparta o wartości jak i również zasady - oświadczyła po głosowaniach współautorka raportu, hiszpańska europosłanka grupy socjalistów Eider Gardiazabal Rubial. - Wycena dla naszych wspólnych wartości jest filarem, na jakim zbudowaliśmy projekt europejski. Żaden rząd nie może przekraczać tych wartości bez ponoszenia konsekwencji - dodała.

Fundusze zależne od momentu praworządności. Symboliczne głosowanie po PE

Centrolewicy udało się przeforsować poprawkę, która twierdzi o włączeniu do zdań unikania opodatkowania i konkurencji podatkowej jako działań szkodzących UE. Przeciwko temu była Europejska Partia Ludowa, jaka chciałaby, aby rozporządzenie skupiało się na praworządności.

Zamrożenie funduszy Unii Europejskiej

Zgodnie z projektem w naszej sprawie stroną inicjującą i nadzorującą przebieg procedury używanej w razie zagrożenia dla praworządności będzie Komisja, jednak na temat ostatecznym zastosowaniu środków dyscyplinujących będą decydowały już ciebie członkowskie.

Parlament Europejski w swoim stanowisku opowiedział się za tym, by także europosłowie mieli głos przy tej sprawie. Wskazuje mężczyzna też na potrzebę modernizacji całej procedury tak by stan praworządności oceniło gremium ekspertów.

Do odpalenia sankcji nie ma być potrzebna jednomyślność w Radzie UE. Głosowania miałyby się odbywać na zasadzie faktycznie zwanej odwróconej większości kwalifikowanej: decyzja KE zostanie uznana za przyjętą, jeśli głosujący nie odrzucą jej stosowną większością głosów. W Parlamencie Europejskim potrzebna byłaby do odwiedzenia tego zwykła większość.

PiS krytyczne

Środki unijne powiązane z praworządnością? Prawnicy krytyczni

Według PiS rozwiązanie ten jest szkodliwy, bo daje Komisji Europejskiej narzędzie do arbitralnego zamrażania nakładów dla państw członkowskich. - Europejski Trybunał Obrachunkowy napisał wprost, że to przynosi do ręki KE instrument o ogromnym obszarze uznaniowości. Przy pomocy takiej uznaniowej pałki można walić tychże, których się nie lubi, a przymykać oczy dzięki tych, których się lubi - ocenił Kuźmiuk.

Innego zdania jest Petri Sarvamaa z Europejskiej Partii Ludowej. - Chodzi o ochronę ogólnego budżetu przed ogólnymi usterkami dotyczącymi praworządności. Trzeba mieć takie same konsekwencje budżetowe dla każdego was członkowskiego, które podważa zasadę praworządności - wskazał.

PE opowiedział się zbytnio tym, by konsekwencje zamrażania dostępu do funduszy uderzały w państwa, ale odrzucić w odbiorców końcowych środków. Ci mieliby dostawać obiecane fundusze, jednak miałyby ów lampy pochodzić nie z budżetu UE, ale z budżetów krajowych.

Prace trwają

Komisja Europejska przedstawiła po maju 2018 roku propozycję dotyczącą uzależnienia od praworządności wypłaty funduszy unijnych przy budżecie Unii Europejskiej na lata 2021-2027. PE jest teraz gotowy do negocjacji przy tej sprawie, ale kary nie ma jeszcze Wskazówka UE, w której zasiadają przedstawiciele państw członkowskich.

Bruksela porozumiała się z Meksykiem w sprawie umowy na temat wolnym handlu Wraz ze świata